Rady pro začátečníky - jak sideboardovat? Od Adama Faldyny

17.01.2012 18:04

 

Co je to sideboard?

Hrací balíček na Constructed turnaje musí obsahovat minimálně 60 karet. Aby hráči mohli během her balíček upravovat, existuje takzvaný sideboard. Sideboard je 15 karet, které hráči mohou mezi hrami vyměnit za jinou kartu z balíčku. Za každou kartu, kterou ze sideboardu do balíčku přidáte, musíte jednu kartu z balíčku odstranit.

 

K čemu je vlastně sideboard dobrý?

Na některé strategie, které může hrát soupeř, nemusí být váš balíček připravený. Na druhou stranu by se ale nevyplatilo s takovými strategiemi počítat dopředu, protože proti jiným strategiím byste je vůbec nemuseli využít.

Normální verze balíčku, které se říká „main deck“, je postavena obecně proti jakémukoliv jinému balíčku. Sideboard obsahuje karty, které se specializují proti určitým strategiím.

 

Jaké karty se hodí do sidboardu?

Ukážeme si sideboardování na názorném příkladu.
Dejme tomu, že hraju v main decku čtyři kopie Mana Leaku, který za 1U zruší cílové kouzlo, nezaplatí-li sesílatel kouzla tři many navíc. Po první hře se soupeřem vím, že hraje červenozelenou barvu. Vyměním tedy čtyři Mana Leaky za čtyři Flashfreeze. Flashfreeze umí za 1U zrušit cílové zelené nebo červené kouzlo, je to tedy lepší karta než Mana Leak – ale to jen tehdy, hraje-li soupeř červenozelenou. Kdybych hrál Flashfreeze v main decku, tak bych ho proti nečervenozeleným deckům nevyužil.

 

Jak sestavit sideboard?

Limit patnácti karet je dosti omezující. Když jdete na turnaj, víte, jaký se bude hrát formát a můžete si zjistit, jaké balíky si na tomto formátu hrají nejčastěji. Těmto balíkům se říká “metagame”. Pokud chodíte stále do stejné herny, víte, kdo hraje jaký balík.

V sideboardu se většinou hraje rušení, ničení artefaktů, ničení enchantmentů, ničení sférochodců, zabíjení a hromadné ničení.

Typické sideboardové karty

Malý přehled karet, které je vhodné nasideboardovat, hrajete-li váš soupeř některou ze složek seznamu:

 

Artefakty – Naturalize, Shatter, Ancient Grudge, Divine Offering, Revoke Existence, Creeping Corrosion, Kataki War’s Wage, Fracturing Gust
Enchantmenty – Naturalize, Silverchase Fox, Disenchant, Demystify, Fracturing Gust
Sférochodci – Beast Within, Oblivion Ring, Lightning Bolt, Maelstrom Pulse
Reanimace – Nihil Spellbomb, Purify the Grave, Tormod’s Crypt, Extirpate, Surgical Extraction

Slabé bytosti – Day of Judgment, Damnation, Slagstorm, Pyroclasm
Létající bytosti – Plummet, Pistus Strike
Silné bytosti – Terminate, Doom Blade, Go for the Throat, Path to Exile, Torpor Orb

Blesky – Witchbane Orb, Timely Reinforcements, Kor Firewalker
Odemílání – Emrakul, the Aeons Torn
Necílovatelné bytosti – Tribute to Hunger, Geth´s Verdict, Smallpox
Nezničitelné bytosti – Dismember, Dead Weight, Journey to Nowhere, Vapor Snag

Rušení – Thrun, the Last Troll

Tokeni – Ratchet Bomb, Sever the Bloodline

Infect – Melira, Sylvok Outcast

Humans – Mikaeus, the Unhallowed, Stromkirk Noble

Tutorování – Leonin Arbiter, Mindlock Orb

 

Pokud stavíte první sideboard, doporučuji zamyslet se nad cyklem takzvaných hate karet. Jedná se o  Celestial Purge, Flashfreeze, Deathmark, Combust a Autumn´s Veil. Každá z těchto karet je navržena proti svým nepřátelským barvám.

 

Nebojte se sideboardovat

Spousta hráčů sideboard nemají, nebo ho nenosí, nebo jej nepoužívají. Pokud se bojíte sideboardovat, protože si myslíte, že tím balíček zhoršíte, dejte si alespoň pravidlo, že mezi každou hrou se do sideboardu alespoň podíváte. Čím více her odehrajete, tím rychleji zjistíte, jaké karty a proti komu se vám vyplatí sideboardovat.

 

Sideboard nejsou karty, které do balíčku přidáte navíc. Sideboard jsou karty, které vyměňujete za jiné karty v balíčku. Nikdy nevyměňujte kartu ze sideboardu za kartu země. Pokud jste první hru se soupeřem prohráli, sideboardujte proti kartám, které vám činily největší problém. Sideboardujte i tehdy, pokud jste hru vyhráli.

Pro začátek si sestavte sideboard z kolika karet chcete, ale na oficiálních turnajích dodržujte limit patnácti karet.

 

Adam Faldyna

© 2008 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode